22 Şubat 2006

aMule

Türk Telekom'un 3 gb kotalı adsl abonesiydim. Bir kaç aydır internetde sörf yapıp Lastfm'i dinlemekden başka hiçbirşey yapmadım. Buna rağmen her seferinde kotayı 1 gb kadar aşıyorum. Durum böyle olunca bende 256 kb sınırsız abonesi olmaya karar verdim. Ne kaldı geriye? aMule'yi kurmak. Web browsere 192.168.1.1 adresini girdim ve modemime bağlandım. 4662, 4771, 4672 portlarını açtım. Firestarter firewallını kurum. Firestarter'de içe erişim kuralı ekledim 4662 ye izin verdim. Son olarak da yum install amule yaptım. Sonuç... Not: Yardımları için Özgür'e teşekkürler.

15 Şubat 2006

Hp Deskjet 3920 printer kurulumu

Bilgisayarımın karşısında koltuğuma kurulup, bacaklarımı önümdeki sandalyeye uzatıp tek elimde çayım diğer elimde farem tıklamaya bayılıyorum. Keyfim o kadar yerinde ki ne çalan telefona ne de kapıya bakabilirim. Tıklamaya devam ediyorum. Önemli bir yazı karşıma çıkınca çayı yavaşca masaya bırakıyorum. Daha önemli bir yazıda ise ayaklarımı uzattığım sandalyeden indiriyorum. Daha daha önemli bir yazıda bunların hepsine ek olarak dik oturup doğruluyorum. Şok edici yazılarda ise gözlerimi fal taşı gibi açılıp monitöre 3 cm kadar yaklaşıyorum. Yazılanları piksellerine kadar görebiliyorum. Kafamı başka bir tarafa çevirincede dünyayı piksel piksel görüyorum. Gözlerimin bozulmaya başladığını farkettim sonunda. Alel acele gidip kendime hp deskjet 3920 printer aldım. Uzun makaleleri print edecektim, böylece ayağımı sandalyemden indirmeyecek, monitöre 3 cm yaklaşmayacak, gözlerimi fal taşı gibi açmayacak ve gözlerimi bozmadan okuyabilecektim. Eve gelip Fedore Core 4 sistemli bilgisayarıma printeri taktım yazıcı listesinde printerimin modelini aramaya başladım. Sonuç hüsran. Listede printerimin modeli yok. Ayaklarım yere basıyor, gözlerim sonun kadar açık, çay masada soğumuş, sigaradan sadece bir nefes çekilip unutulmuş, monitöre 3 cm kadar yaklaşılmış bir halde driver aramaya başladım. Şu sitede driveri buldum ama ppd formatındaydı. Utku'ya sordum oda şöyle söyledi Desktop>Sitem Ayarları>Yazdırma>Eylem>PPD Yükle... Yükledim ve printerimin modeli göründü servislerden cups u açtım. İlk deneme için yazıcı yapılandırması test sayfası isteyip istemediğimi sordu bana. Bende yolla bakalım dedim. Ama yollayamadı... Buna benzer bir çok denemeden sonra forum ve listelere derdimi anlattım. Cevap alamadım. Kısa süreliğine pes ettim bende, taki düne kadar. Goooogle de şöyle bir kaynak buldum bir de şunu. Bu kaynaklarda anlatılanlara göre hplip in son sürümünü indirdim. Gcc nin tam olarak kurulu olup olmadığına baktım. Sip i kurdum. Hplip i kurdum.
# yum install gcc
# yum install cups-devel python-devel PyQt net-snmp-devel libjpeg-devel
# yum install sip
# tar xvfz hplip.dosyası.tar.gz
# cd açılan.dosya.ismi
Burası önemli üstteki adımları atladıysanız ./configure bölümünde hata ila karşılaşabilirsiniz.
# ./configure –prefix=/usr
# make
# maka install
# /etc/init.d/hplip restart
# /etc/init.d/cups restart
# /etc/init.d/cupsys restart
web tarayıcıma bu yazdım
http://localhost:631
Karşıma çıkan sayfada Printers>Add Printers>Kutucuğa[hp_Deskjet_3920]yazdım>Continue> Continue>Liteden Hp yi seçtim>Daha sonra da modelini> Test sayfası karşıma çıktı, çıktımı hiç bir sorun yaşamadan aldım. Yukarıda verdiğim katnaklarda Debian, Ubuntu, Suse gibi dağıtımlar içinde ayrı ayrı printer kurulumunu anlatmış, faydalanın lütfen :)

13 Şubat 2006

Graphviz

Televizyon izlerken kumandaya sarılıp uyuya kalmışım, derken bir kabusla gece yarısı 5:30 da uyandım. Kapkara bir köpek peşime takılmış ben kaçıyorum, e tabi koşmaya çalışıyorum ayaklarım geri geri gidiyor, olmuyor. Köpek bacağımdan ısırınca uyanıverdim. Elimi yüzümü yıkadım bilgisayarmın başına oturdum. Geçen sene Modelleme Teknikleri hocam bir tane matematik programı göstermişti "bak bununla şemalar çizebiliyorsun, bak bak burdan ok çıkaroyosun, içine yazı da yazabiliyorsun, burdan renkleri değişiyor." Kulakların çınlıyordur heralde hocam, gösterdiğin programın Linux'de çalışan versiyonunu buldum. Linuxfocus'da Jean Etienne, Graphviz programının kurulumunu ve kullanımını anlatmış. Graphviz programını indirebileceğiniz adres ve kullanımı ile ilgili örnekler yapmış. Graphviz'i Fedora Core 4 kurulu bilgisayarımda yum ile kurmaya çalıştım ama listetlerde yok(Fedora Core 3 için var) sanırım rpm sini sitesinden indirip kurdum. Terminali açtım ve bir deneme yaptım.

echo "digraph G {Beşiktaş->Kaleciler; Beşiktaş->Defans; Beşiktaş->OrtaSaha;Beşiktaş->Forvet;
Kaleciler->OscarCordoba; Kaleciler->Muratşahin; Kaleciler->Volkan; OrtaSaha->TayfurHavutçu; OrtaSaha->JoseKlebersonPereira; OrtaSaha->OkanBuruk; OrtaSaha->KürşatErgunAydın; OrtaSaha->DanielGabrielPancu; OrtaSaha->SergenYalçın; OrtaSaha->TümerMetin; OrtaSaha->AliTandoğan; OrtaSaha->MustafaKorayAvcı; OrtaSaha->ibrahimAkın;
Defans->AdemDursun; Defans->EmreAşık; Defans->Atan; Defans->MehmetSedef; Defans->İbrahimÜzülmez; Defans->İbrahimToraman; Forvet->AhmedHassan; Forvet->VeyselCihan;
Forvet->AhmetDursun; Forvet->SouleymaneYoula; Forvet->AiltonGoncalvesDaSilva;}" | dot -Tpng >Beşiktaş.png böyle bişey çıkıyor. (Ailton'a istediği paslar verilse çok gol atar aslında)

Farklı kodlar kullanarak şemayı renklendirmek, şekillerini değiştimek mümkün. Farklı kod örnekleri için galeri bölümündeki resimlere tıklayarak inceleme yapabilirsiniz.